Transparantie is de consensus van onze tijd. Maar lopen we gevaar dat dit leidt tot een samenleving die terugplooit op zichzelf?
Hoe kan onze samenleving het aan? Inzoomen op de politieke theorie en de problemen die zich stellen in de praktijk.
Small to Medium-sized Nations in International Collaborative Science
Het doctoraat is een eeuwenoude en eerbiedwaardige instelling.
Dit Standpunt legt uit wat AI is, wat er allemaal mee mogelijk is, welke ethische vragen het oproept, en hoe diverse landen op deze nieuwe technologie inpikken.
Lees meerIs Europa ons vaderland? Welk is het Europa van de toekomst en hoe maken we het?
Lees meerStandpunt naar aanleiding van de Francqui-Prijs voor Barbara Baert in 2016.
Lees meerEindrapport van Tariq Modood en Frank Bovenkerk n.a.v. het Denkersprogramma.
Lees meerWelke gevaren voor onze privacy houden zich schuil in onze digitale leefwereld?
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties. en
Diverse oproepen zijn geopend - kandideren kan t.e.m. 30 april 2018. Lees meer
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Herverkiezing vast secretaris
Professor Freddy Dumortier is tijdens de Algemene Vergadering van 18 april 2018 herverkozen als vast secretaris van de KVAB.
De vast secretaris van de Academie wordt verkozen voor een periode van vier jaar. Het nieuwe mandaat zal ingaan op 1 januari 2019, aansluitend op de huidige termijn.
Vraag voor de wetenschap
Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die op 17 april in Brussel werd gelanceerd, door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Uit alle vragen wordt later dit jaar een heuse Vlaamse Wetenschapsagenda gedistilleerd.
Oproep Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie
De onderscheidingen wetenschapscommunicatie worden toegekend aan verdienstelijke onderzoekers, die bovendien uitmuntend communiceren over hun passie. De Loopbaanprijs bekroont een uitzonderlijke carrièrelange inzet in wetenschapscommunicatie. Verschillende Jaarprijzen worden toegekend aan wetenschappers of teams van onderzoekers, die een succesvolle activiteit of publicatie hebben gerealiseerd in 2016 of 2017. Ze worden uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten...
Extreem weer in Europa: EASAC rapport
De frequentie van overstromingen en extreme neerslag is in amper 10 jaar met 50 procent gestegen, en sinds 1980 zelfs verviervoudigd. Dat blijkt uit een rapport van EASAC (European Academies Science Advisory Council) in opdracht van de Europese Commissie.
HDe publicatie van EASAC is een update van een rapportuit 2013 op basis van de meest recente gegevens: er heeft een...
Nieuwe publicatie in Verhandelingen Nieuwe Reeks
De wereld van de Zuidelijke geleerden. In 2016 was het tweehonderd jaar geleden dat de Brusselse Academie, na in de Franse Tijd te zijn afgeschaft, werd heropgericht. De Académie royale de Belgique (ARB) en de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) wilden deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dit boek is er het resultaat van: een reeks studies waarin de werking en betekenis van de Brusselse Academie in de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden voor het eerst worden belicht.
Evenementen
De genetisch gewijzigde sapiens
De eerste dag van de Lentecyclus zoomt in op de biologische maakbaarheid van de mens.
De robo sapiens
De tweede dag van de Lentecyclus heeft als thema: de technische maakbaarheid van de mens.
Ooit was ik een mens
De laatste dag van de Lentecyclus zoomt in op transhumanisme in relatie tot de menswetenschappen en de kunsten.
Ggo's anno 2018
Een van de grootste uitdagingen in de 21ste eeuw is het op een meer duurzame wijze voeden van een nog steeds groeiende wereldbevolking. Ggo-technologie wordt in deze context vaak genoemd, vreemd genoeg enerzijds als deel van de oplossing maar anderzijds ook als obstakel dat een oplossing in de weg staat. De reden voor deze tegenstelling is dat de discussie meestal...