Een analyse van de rol die CERN inneemt voor België in het algemeen, en voor Vlaanderen in het bijzonder.
Transparantie is de consensus van onze tijd. Maar lopen we gevaar dat dit leidt tot een samenleving die terugplooit op zichzelf?
Hoe kan onze samenleving het aan? Inzoomen op de politieke theorie en de problemen die zich stellen in de praktijk.
Small to Medium-sized Nations in International Collaborative Science
Het kennisgrensverleggend onderzoek met de onderzoeker als motor is absoluut noodzakelijk voor de welvaart en het welzijn van onze maatschappij.
Lees meerPleidooi voor open governance, open data en een knooppuntenstrategie voor gedeelde mobiliteit.
Lees meerOver de totstandkoming van het herdenkingswerk van componist Piet Swerts.
Lees meerAanbevelingen voor efficiënt gebruik van internationale onderzoeksinfrastructuren.
Lees meerDuwt de huidige regelgeving omtrent ggo's de technologie in handen van multinationals?
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Nationaal Biografisch Woordenboek deel 23 verschenen
Het 23ste deel van het Nationaal Biografisch Woordenboek is zopas verschenen. Het NBW verschijnt om de twee jaar en is een resultaat van een samenwerking van de KVAB met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB). Het is op dit moment – voor zover ons bekend –...
Vlaamse Wetenschapsagenda verschenen
De Vlaamse Wetenschapsagenda is een inspiratiedocument dat uiteenlopende wetenschappelijke disciplines verbindt rond fundamentele vragen en maatschappelijke vraagstukken. Het is het resultaat van meer dan tienduizend vragen die Vlamingen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden inzonden tijdens de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ in het voorjaar van 2018. Meer dan honderd experts bundelden de verzamelde vragen in 82 thema’s. Op...
ALLEA reageert op Plan S
ALLEA (All European Academies) juicht de ambitie van de coalitie van Europese onderzoeksfinancierders om wetenschappelijke publicaties te laten evolueren in de richting van open access toe. Een bredere consultatie van alle betrokken partijen is echter noodzakelijk bij de implementatie van het plan.
Parallelle hervormingen van de systemen voor onderzoeksevaluatie en carrièrevooruitgang zijn nodig om ongewenste neveneffecten van Plan S voor...
Verschenen: The End of Postwar
Zopas verschenen in de reeks Verhandelingen van de KVAB, Nieuwe Reeks: deze collectie van essays is een afspiegeling van de debatten tijdens de Denkerscyclus "The End of Postwar" over onderwerpen zoals de heruitvinding van de welvaartsstaat, de breuk met de naoorlogse consensus, de waarde van het humanisme en de rol van een verenigd Europa.
Gouden Penning voor Jos Delbeke
De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) zal dit jaar haar Gouden Penning uitreiken aan raadgever van de Europese Commissie, Jos Delbeke. De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Academie. De prijs wordt ieder jaar toegekend aan een persoonlijkheid die met zijn uitzonderlijke loopbaan een bijdrage levert aan de verspreiding van wetenschap en kunst....
Evenementen
The Belgian energy system: a bright future?
Energy policy is all over the Belgian news; debates on the lifetime extension of nuclear power plants, energy scarcity and corresponding price increases, or indirectly the ‘gilets jaunes’ (yellow vests) movement demanding affordable transport fuel. However, political statements or press coverage only discuss part of the energy system and are often based on a variety of facts and figures. It...
Geweven Pracht. Bernard van Orley en het hoogtij van het Vlaamse wandtapijt
Da Vincilezing door Guy Delmarcel.
De strijd om de waarheid. Over nepnieuws en desinformatie in de digitale mediawereld
Hoe kunnen we desinformatie tegengaan, zonder aan de verworvenheden van de digitale samenleving en de vrijheid van meningsuiting te raken?
Mondiale bevolkingsontwikkelingen
De Lentecyclus 2019 start met een sessie over de mondiale bevolkingsontwikkelingen. Gerard Govers praat over overbevolking - taboe of mythe? Ron Lesthaeghe behandelt enkele ‘recente’ ontwikkelingen - Vijftig jaar tweede demografische transitie: van lokaal naar globaal. Leo Van Wissen zoomt in op de 21ste eeuwse problematiek van de wereldwijde vergrijzing.
Voor het panelgesprek zijn de panelleden Paul De Grauwe en Patrick...
Internationale migratiestromen: oud en nieuw
De tweede sessie van de Lentecyclus zoomt in op migratiestromen in een mondiaal perspectief. Frans Willekens praat over globalisten versus nationalisten. Leo Lucassen plaatst migratie in een historisch kader. Hans Bruyninckx zoomt in op de relatie tussen klimaatverandering, conflict en migratie. Ron Lesthaeghe behandelt een acute vraag: is immigratie een antwoord op het bevolkingskrimpmomentum?
Voor het panelgesprek verwelkomen we panellid Jos Delbeke....