Onderzoek naar de taal van communicatie en debat over klimaatverandering.
Denkerscyclus met W.J.T. Mitchell.
Natuurlijk bodemkapitaal in de 21ste eeuw: uitdagingen en opportuniteiten
Maatschappelijke waarden bij digitale innovatie: wie, wat en hoe?
Naar aanleiding van het KVAB Standpunt “De strijd om de waarheid.
Pleidooi voor een nieuwe relatie tussen mens en technologie.
Lees meerDebat over de toekomst van deze nieuwe veredelingstechnieken.
Lees meerIs er naast fake news ook face science? Is er een repliceerbaarheidscrisis in de empirische menswetenschappen?
Lees meerDe aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen vereist samenwerking over de grenzen van de disciplines heen.
Lees meerDwingt een minuscuul klein virusje ons om anders te gaan leven, werken, leren, reizen, nadenken over het noodlot en een betere wereld?
Lees meerPrijzen
De Academie erkent en bekroont excellente wetenschappelijke en artistieke prestaties.
Het overzicht en de openstaande oproepen vindt u hier.
Uitwisseling

Als onderzoeker op wetenschappelijke uitwisseling naar het buitenland? De Academie biedt financiële ondersteuning! Vlaamse onderzoekers kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning naar aanleiding van een bezoek aan een buitenlandse universiteit of onderzoeksinstituut.
Wetenschapsondersteuning

De Academie zet het Paleis der Academiën ten dienste van wetenschappelijk onderzoek via de Contactfora.
De Vlaamse Commissie Voor Wetenschappelijke Integriteit adviseert en sensibiliseert Vlaamse onderzoekers en instellingen.
Recente berichten
Nationaal Biografisch Woordenboek deel 24 verschenen
Het 24ste deel van het Nationaal Biografisch Woordenboek is zopas verschenen. Het NBW verschijnt om de twee jaar en is een resultaat van een samenwerking van de KVAB met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB). Het is op dit moment – voor zover ons...
Gemeenschappelijke mededeling ARB-KVAB: “De Academies pleiten voor een versnelde transitie naar een duurzame toekomst”
Vóór het uitbreken van de COVID-19 pandemie bestond er een brede consensus over de noodzaak om de klimaatverandering, die onze samenleving en de ecosystemen waarvan we afhankelijk zijn ernstig bedreigen, snel en krachtig te bestrijden. Het was toen evenwel moeilijk zich voor te stellen wat het losbarsten van een wereldwijde crisis zou kunnen teweegbrengen.
De COVID-19-pandemie heeft dit duidelijk gemaakt! Ze bracht de...
Nieuwe leden 2020
De Academie heeft het afgelopen jaar een aantal uitmuntende nieuwe binnen- en buitenlandse leden verkozen in haar Klassen. Ze worden voorgesteld op de digitale Openbare Vergadering van 19 december 2020.
Laureaten van de Academie 2020
De prijs Laureaat van de Academie is een van de meest prestigieuze prijzen van de Academie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge Vlaamse onderzoeker of kunstenaar in de categorieën Natuurwetenschappen, Menswetenschappen, Kunsten en Technische Wetenschappen.
In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de vier laureaten: Pieter Van Vlierberghe (Natuurwetenschappen), Kristof De Witte (Menswetenschappen), Nick Ervinck (Kunsten) en Tom Defoirdt (Technische wetenschappen). Proficiat!
Hieronder stellen we...
Nieuwe voorzitter en ondervoorzitter
Op 1 januari 2021 treden een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter aan voor de bestuursperiode 2021-2022. Elisabeth Monard, uittredende bestuurder van de Klasse Technische Wetenschappen wordt voorzitter. Christoffel Waelkens, uittredende bestuurder van de Klasse Natuurwetenschappen wordt ondervoorzitter.
Ze nemen de fakkel over van Karel Velle en Anna Bergmans.
Ze werden verkozen op de Buitengewone Algemene...
Evenementen
Soils as Natural Capital
This is the final event of the KVAB Thinkers' Programme on "Soils as Natural Capital", focussing on three themes: healthy soils for sustainable land management in the 21st century, the importance of soils in a changing climate and the appropriation of soils as a natural capital.
'Thinkers-in-residence' Joke van Wensem and Richard Bardgett will present their findings, followed by a Q&A and reflections...
Mental Traveler: A Father, a Son, and a Journey through Schizophrenia
How does a parent make sense of a child’s severe mental illness? How does a father meet the daily challenges of caring for his gifted but delusional son, while seeking to overcome the stigma of madness and the limits of psychiatry? Mitchell’s memoir tells the story—at once representative and unique—of one family’s encounter with mental illness and bears witness to the...
Haalt Europa haar ambitieus klimaatplan?
Dit online seminarie van de Reflectiegroep Energie zoomt in op de moeilijke besluitvorming op het vlak van klimaat die de laatste tijd een continu aandachtspunt in de media. De verschillende regio’s hebben eigen plannen ingediend met verschillende vertrekdata om de CO2-reductie te berekenen en met een verschillende draagwijdte.
We verwelkomen twee eminente sprekers: Peter Wittoeck (Diensthoofd Klimaatverandering FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) is sinds...
Xi Jinpings droom van een nieuwe wereldorde
De openingssessie van de Lentecyclus zoomt in op het hedendaagse China.
Jan Wostyn zal vertellen over het dagelijkse leven in het China van vandaag. Dr. Duncan Freeman zorgt voor een politieke en economische invalshoek, terwijl Catherine Vuylsteke zal inzoomen op de Chinese Samizdat.
Japans tanende rol op het wereldtoneel
De tweede sessie van de Lentecyclus zoomt in op Japan: het land met de hoogste levensverwachting ter wereld en 's werelds op twee na grootste economie.
Prof. Willy Vande Walle zoomt in op de politieke positionering van Japan. Dr. Luk van Haute bespreekt dan weer de wereldbekende populaire cultuur van het land. Maar is de economie van Japan er een van...