Vraag voor de wetenschap

Vraag voor de wetenschap

Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die op 17 april in Brussel werd gelanceerd, door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Uit alle vragen wordt later dit jaar een heuse Vlaamse Wetenschapsagenda gedistilleerd.

Wetenschap zit overal. Van de virussen in ons bloed over het eten op ons bord tot de files op de weg: wetenschap doet er onderzoek naar. Maar van welke vragen ligt de Vlaming écht wakker? En kunnen onze wetenschappers er (in de toekomst) een antwoord op bieden? Dat wil de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ uitzoeken.

“We willen de Vlaming oproepen om zijn vragen voor de wetenschap te laten weten”, licht minister Philippe Muyters toe. “Daarvoor lanceren we vandaag de website vraagvoordewetenschap.be, die tussen vandaag en zondag 27 mei zoveel mogelijk vragen wil registreren. Al die vragen zullen samen een Vlaamse Wetenschapsagenda vormen, die onze wetenschappers kan inspireren. We geven het woord dus aan de burger zodat hij of zij kan laten weten wat belangrijk voor hem of haar is.”

Maar er is niet alleen een gloednieuwe website waar Vlamingen makkelijk hun vragen kunnen indienen, tijdens de zes ‘Weken van de wetenschap’ (17 april – 27 mei) zullen verenigingen of klassen naar een aantal verborgen parels van de wetenschap trekken – Vlaamse wetenschapscentra die nog te onbekend en dus onbemind zijn. In het najaar vinden er ‘Nachten van de wetenschap’ plaats, die burgers, wetenschappers, organisaties en bedrijven moeten samenbrengen rond de vragen die leven. En het orgelpunt van de campagne wordt het grote wetenschapsfeest ‘Kennismakers’ op vrijdag 14 december. Dan wordt de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld.

De uitvoering van de campagne en de finale samenstelling van de Vlaamse Wetenschapsagenda liggen bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) dat ervoor samenwerkt met een brede groep wetenschappelijke organisaties zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen, onderzoekscentra, de industrie, kennisinstellingen. Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO: “Met de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ openen we nieuwe horizonten. Nooit eerder zijn we in Vlaanderen op zo’n brede schaal te luister gegaan bij datgene wat leeft bij de bevolking. Het is dan ook ons oprecht doel om de wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar te brengen en een kruisbestuiving tussen beide mogelijk te maken.”

Praktisch: iedereen kan tot en met zondag 27 mei zijn of haar vraag voor de wetenschap indienen op www.vraagvoordewetenschap.be. Op die website vindt u ook alle informatie over de actie, plus meteen enkele bekende Vlamingen (Frank Deboosere, Jill Peeters, Koen Buyse, Mathias en Staf Coppens…) die hun vragen al indienden.