Taal & Klimaat

Jaargang: 2021
De taal van debat en communicatie over klimaatverandering
Klasse Menswetenschappen

Stuurgroep van het Denkersprogramma Taal en Klimaat

Kristin Davidse
Marc De Clercq
Inez Dua
Freddy Dumortier
Godelieve Laureys
Christiane Malcorps
Koen Matthys
Elisabeth Monard
Michaël Opgenhaffen
Luc Steels
Jo Tollebeek
Dirk Van Dyck
Anne-Marie Vandenbergen
Jef Verschueren
Kristiaan Versluys
Dominique Willems

Documenten 

Er is op dit moment nog geen rapport beschikbaar.
Indien u op de hoogte wil blijven van dit en andere projecten, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Op initiatief van de Klasse Menswetenschappen en onder leiding van Kristin Davidse (KU Leuven) en Anne-Marie Vandenbergen (UGent) wordt in 2021 een Denkerscyclus georganiseerd rond ‘De taal van debat en communicatie over klimaatverandering’

Het debat rond klimaatverandering leeft nog steeds zowel internationaal als in Vlaanderen en zowel bij beleidsmakers als bij het brede publiek. Terwijl de wetenschappelijke voorspellingen – sneller dan verwacht – bewaarheid worden, raakt het debat internationaal sterker gepolariseerd en nemen scepsis en ontkenning – niet zozeer op wetenschappelijke gronden maar vanuit ideologie en politieke of economische belangen – echter allerminst af. 

Geconfronteerd met deze situatie wil deze Denkerscyclus de taal van communicatie en debat over klimaatverandering onderzoeken. Taal dient niet enkel voor het eenduidig communiceren van feiten en acties maar ook voor het overbrengen van meer connotatieve betekenissen. Taalkundige analyse laat immers toe het perspectief te verbreden van feitelijke (des)informatie naar de rol van ideologie, identiteit en wereldbeeld in communicatie over klimaatverandering. Door taalkundige analyse van zowel klimaatbewuste teksten als van het sceptische en ontkennende discours kan een bewustwording worden gecreëerd van de manier waarop taal overtuigt en manipuleert. 

   

  Activiteiten

  • September 2021 - workshop: samenbrengen van reeds uitgevoerd onderzoek en onderzoek dat op het getouw staat stimuleren. 
  • 19 november 2021 - publiek slotevent: conclusies en voorstelling van het Denkersrapport. 

   

  Denker