h(OREN)dol - tinnitus

annick gilles
annick gilles

h(OREN)dol - tinnitus

Annick Gilles (UAntwerpen) is een gedreven wetenschapper die tevens het boek h(OREN)dol over tinnitus schreef.

In het begin vroeg ik me zelfs af: gaat iemand dit ooit wel lezen..?

Zij krijgt er nu een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor.

We hadden een kort (virtueel) interview met haar, over Ed Sheeran tot klimmen in Oostenrijk.

Lees hier verder. Of stem op haar.

Stem op Annick voor de EOS PublieksprijsRegistreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

 

Wat weten we over deze wetenschapper aan de hand van ons korte vragenlijstje?

  • Dat ze dé best mogelijke behandeling wil afstemmen op elke individuele tinnituspatiënt. 
  • Dat de wereld hierdoor beter wordt omdat 1 op 5 volwassenen tinnitus heeft, namelijk het horen van een geluid (gepiep, geruis, gesis, …) zonder dat het in de omgeving aanwezig is. Dit betekent een mentale belasting, soms angsten en het online zoeken en vinden van (foutieve) informatie. Door het geven van juiste, individuele info, kan je je tinnitus een betere plaats in je leven geven, en minder ongerust zijn. 
  • Dat Annick sinds 2011 hiermee bezig is, en met haar team ondertussen duizenden tinnituspatiënten verder heeft geholpen. De kennis omtrent tinnitus aan patiënten geven, zorgt ervoor dat zij terug de controle kunnen nemen, zodat de gehoorschade niet levensbeheersend hoeft te zijn.
  • Annick koos voor een boek waarin op begrijpbare wijze tinnitus wordt besproken.
  • Een boek is véél werk, en ze is hier dan ook in 2020 reeds mee gestart.
  • Hoe gaat ze deze prijs vieren? 'Wel, wie vieren zegt, zegt champagne... Ongetwijfeld open ik samen met mijn geliefden een lekker flesje bubbels … of twee."

Enkele persoonlijke vragen.

Waarom werd je wetenschapper en niet advocaat, verpleegkundige, piloot, arts of kunstenaar?

Ik wilde het wetenschappelijke onderzoek combineren met het therapeutische helpen van mensen. De theorie aan de praktijk koppelen. En de feedback van mensen terug meenemen als iets niet goed werkt.

Dus een goed onderzoek kunnen uitvoeren en de connectie met het menselijke aspect behouden.

Daarnaast ben ik ook gewoon een babbelkous en heb ik een grote nood aan sociaal contact, dus dit is waarom ik ook met mensen moet kunnen converseren en je me niet al te actief in dierwetenschappelijk onderzoek zal zien verdiepen.  

Welke muziek luister jij als wetenschapper om te ontspannen of te focussen?

Meer dan Ed Sheeran met zijn gitaar is er voor mij niet nodig om even tot rust te komen in de sofa of luidkeels met mee te zingen in de auto. De vreemde blikken van mijn mede file-genoten neem ik er met plezier bij.

Focus? Ik kan me het beste focussen in een stille omgeving dus wanneer ik aan het werk ben, plannen, schrijven, … probeer ik net zoveel mogelijk geluidsbronnen uit te schakelen. Zelfs Ed Sheeran moet dan even zwijgen … .

Nog iets over de foto's:

Eén ervan is samen met mijn geweldige audiologenteam (het grootste van Europa) op ons jaarlijks “Frolleagues (Friends & Colleagues)-weekend”. Zij staan dagelijks in voor de klinische testen, gehoorscreening bij pasgeborenen, ondersteuning in diagnose van gehoor en vestibulaire problemen, het aanpassen van hoorapparaten, middenoor- en cochleaire implantaten, gehoorrevalidatie voor alle leeftijden, tinnitus therapie, fundamenteel/klinisch onderzoek en zo veel meer … En naast dit alles hebben we (zoals je ziet) ook gewoon veel fun samen!

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.